/media/9309/smuk23-peter-jensen-dsc_3827.jpg
Foto: Peter Jensen

2023

Polka Verner Legatet gik i år til Keld Heick og Emma Sehested Høeg. Det blev den foreløbigt sidste uddeling fra Polka Verner Legatet - her er bestyrelsens motivation bag den sidste uddeling:

Det er altid den vågne ungdom, der er indbegrebet af fornyelse og forandring. De unge der griber tidsånden og definerer sig selv og deres jævnaldrende. Det vil vi gerne hylde med dette års Polka Verner Legat.

Den ene af årets to modtagere greb sin tids ånd og engagerede sig i 1960’erne med sine kammerater i pigtrådsmusikken, og var med til at give 50’ernes schlagere et velrettet spark i bagdelen. Da han var bare 16 år, debuterede med sit orkester The Donkeys i 1962.

”Her kommer vi”, sagde Keld Heick sammen med sine æsel-venner, som senere vandt DM i pigtrådsmusik. Keld havde større ambitioner og talent end de fleste. Han begyndte selv at skrive sine sange, og han stod bag elektrificeringen af gamle schlagere – en kæmpe succes, og opskriften blev efterlignet af flere pigtråds- og rockbands.

Pigtråd, rock var fundamentet der førte Keld over i dansktoppen, som er blevet hans claim to fame. Ikke mindst i selskab med Hilda er han en sand institution i dansk populærmusik. Og europæisk. Han har ved flere lejligheder skrevet tekster til de danske vindere af Melodi Grand Prix og har i alt bidraget for Danmark ved 34 Grand Prix’er! Keld Heick har om nogen grebet sin tidsånd og fornyet det, der gik forud for ham selv.

Den anden modtager af årets Polka Verner Legat er multikunstner. Tv, teater, musik og alle de fine nuancer imellem dem. Emma Sehested Høeg har, trods sine 29 år, været skuespiller og performer i mange år. Startende med mindre roller som Mies veninde i Far til Fire-filmene i 00’erne, blev hun fortrolig med både kameraer og skrå brædder. Vi har set Emma bevæge sig fantastisk på tværs af genrer: I dramaet (Den du frygter, 2008), historisk varieté (Badehotellet 2013-2016), komedien (Orkestret 2022), som indbragte en Robert for bedste kvindelige birolle. Hun har også legemliggjort et ungt kvindeliv på den spids, 2023 udgør, i rollen som Katrine i serien Limboland.

Også på teaterscenerne og i musikken træder Emma Sehested Høeg frem som en kvinde, der tager sin tid i et brydegreb. Nogle gange for at tvinge den i gulvet og mane refleksion, andre gange i et forløsende løft, hvor vi andre kan se og mærke os selv. Teaterduoen ”How To Kill a Dog” er et lysende eksempel på det. Selvironien og seriøsiteten følges ad i Emmas kunstneriske virke, også når hun står i front for musikprojektet ”Dame Dearest”, som udgav sin første EP i forsommeren. Måske vi ser Emma meget mere på musikscenerne fremover, det kan man kun håbe.

Således to fantastisk dygtige mennesker, som begge fortjener Verners skulderklap for at ville og turde gå med de fornyelser, de kunne mærke inde fra. Tak og stort tillykke!

Se kontaktoplysninger