/media/7320/cleanbandit_torbenthorhauge_5-1.jpg

Højdepunkter fra Smukfest 2019

Formanden startede den årlige generalforsamling med at tage alle i salen en tur tilbage til Smukfest 2019, da han præsenterede sin årsberetning og højdepunkterne fra den forgangne festival.

20. januar 2020

Fest, fællesskab og fregner

Poul Martin Bonde indledte sin årsberetning med at opsummere Smukfest 2019 med ordene fest, fællesskab og fregner. Og fregnerne mente formanden ikke kom som følge af solskin, men fordi det er noget, man som bekendt får, når det regner. Og regnede, dét gjorde det på den 40. udgave af Smukfest. Det regnede faktisk mere end det nogensinde har gjort i festivalens historie. Der kom hele 47,9 mm i løbet af festivaldagene og 27 mm alene om lørdagen. 

Regnen faldt især lørdag under Mads og Monopolet, men det var et meget trofast publikum, der holdt ud trods de massive regnmængder. Mads Steffensen udtalte følgende til BT om oplevelsen: 
»Der kom kaskader af regn, og elementerne rasede, så det var rimelig heftigt. På et tidspunkt står vi faktisk i vand til knæene og må afbryde udsendelsen et kort øjeblik, da det hele skal kables om,« fortæller Mads Steffensen. Det her er det vildeste, jeg har oplevet. Vi har snakket om efterfølgende, at 2019 er det år, vi vil vende tilbage til og snakke om, for det var heftigt, og jeg er bare lykkelig for, at vi udkom alligevel.« 


Foto: Tina Leegaard Dyrving

Frivilligheden

Frivilligheden har længe været en del af bestyrelsens anbefalinger, men er i år rykket endnu højere op på listen – det er noget, der fortsat skal tages alvorligt, fortæller Poul Martin Bonde i sin årsberetning. Bestyrelsen arbejder med det ambitiøse mål: "Vi vil have de mest tilfredse frivillige i Danmark, der arbejder med stolthed for vores fællesskab og Walther."

Og med det mål for øje gennemførte Foreningskoordinationen i efteråret en undersøgelse blandt medhjælperne med udgangspunkt i sammenhængskraft. Sammenhængskraften defineres som relationer, der er præget af tillid, retfærdighed og samarbejdsevne, og Poul Martin kunne præsentere et flot resultat med en samlet sammenhængkraft på 77,9%. Det blev modtaget med klapsalver blandt aftenens fremmødte, og Poul Martin tilføjer, at det er et resultat, vi godt kan tillade os at være stolte af, men som foreningen fortsat kan og fortsat skal arbejde på at gøre endnu bedre.

Udvikling

I bestyrelsen arbejder man også med anbefalingen udvikling. Det handler om, at ”arbejde på at skabe unikke værker, installationer og oplevelser, der både for publikum og den omgivende verden er med til at skille Smukfest ud fra mængden” – og samtidig skal Smukfest ”fortsat være en festival for den brede målgruppe som i dag, og skal altid udvikles, med ambition om at tilbyde et festivalrum af højeste internationale klasse”. Poul Martin Bonde nævnte i flæng nogle af de både helt nye, men også udvidede oplevelser, der var at finde på Smukfest 2019: Ønskeøen, Standard Time, Bespisningsunderet, Fadfetten, trælogen ved Stjernescenen, KombiSport og Smukby.

Overskudsenergi

Titlen på endnu en af bestyrelsen anbefalinger er overskudsenergi, og det er et begreb, der dækker flere forskellige aktiviteter. Det handler blandt andet om bæredygtighed, og formanden lavede et par nedslag i bæredygtighedens tegn. 

Der blev sendt 23% mindre affald til forbrænding efter Smukfest 2019 – og det var endda efter et år med ekstra vådt og tungt affald. Det ser ud til, at vi er på den rigtige vej, og gæsterne har i langt højere grad både sorteret og taget deres ting med hjem i 2019 end året før. 

I 2019 indførte vi et forbud mod de flamingospande, som gæsterne bruger til at nedkøle drikkevarer og lignende i. De er nemlig ikke specielt miljøvenlige og nærmest umulige at rydde op, da de splintres i tusindvis af bittesmå flamingostykker. Antallet af konfiskerede tønder kunne tælles på en hånd, så det var et tiltag, der blev taget godt imod. Og så fandt publikum i øvrigt andre måder at medbringe deres flamingo på: 


Foto: Helene Roest

40-års jubilæum

Smukfest 2019 var jo sin 40. af slagsen, og sådan et flot jubilæum skulle ikke gå ubemærket hen. Poul Martin Bonde kunne berette om en jubilæumsfejring, der varede det meste af foråret og forsommeren med alverdens aktiviteter. Ambitionen med den markante jubilæumsfejring var at få historien ud over by- og kommunegrænsen og at lave initiativer, der også kunne glæde andre end gæster og medhjælpere. Det blev både til en genopførsel af Smukfest 1980, en bogudgivelse om Waltherånd, dokumentarfilm om festivalens historie og selvfølgelig det helt store brag af en jubilæumskoncert - traditionen tro, kan man efterhånden sige: Danmarks Smukkeste Koncert vol. 3.

Genoplev alle jubilæumsaktiviteterne lige her.

Og lad os slutte med et tilbageblik på Smukfest 2019

Se kontaktoplysninger