/media/9211/smuk22_affaldsortering_renebang-1-2-2.jpg

Glade Skraldere finder flere Skraldere

Alle festivalgæster elsker en ren og smuk Bøgeskov. Men det er kun navlefnuller, der kommer af sig selv. Skraldeholdet sørger for, at vi alle sammen kan feste i flotte omgivelser.

Af: Niels Bødker Vilain
4. august 2022

 

I den legendariske Skraldebar tager Uffe og Jakob plads i en blød stol. Det er fuldt fortjent, for hverken Uffe eller Jakob har ikke mange stille stunder medlemmer af Skraldeholdet. Et hold som består af ikke mindre end 200 frivillige ildsjæle.

Hvorfor være Skralder?

Både Uffe og Jakob ved, at det er fysisk krævende at være Skralder. På en helt almindelig vagt jonglerer de frivillige med mange kilo skrald. Så Uffe og Jakob er enige om, at fastholdelse har høj prioritet. Den stærke fortælling om fællesskab, frivillighed og grøn samvittighed sikrer fødekæden:

”En Skralder gør en kæmpe forskel, når vi gerne vil have en SMUK Smukfest. Forestil jer en Smukfest uden Skraldere? Campingområderne ville f.eks. være de rene svinestier. Det betyder også noget, at vi som Skralder får en masse anerkendelse vores arbejde. Og det gør vi! Det er både de andre frivillige og de mange festivalgæster, der roser os for vores indsats”, lyder det fra Uffe og Jakob.

Smukfest er altid på udkig efter nye frivillige, som vil være en del af det stærke fællesskab, som gennemsyrer de frivillige. Det handler altså om rekruttering. Det er ikke altid en nem opgave:

Jakob fortæller:

”Det er vigtigt, at vores frivillige fungerer som ambassadører for vores hold. Vi passer på hinanden, vi roser hinanden, og vi hjælper hinanden, når vi er på arbejde, og når vi tilfældigvis render ind i hinanden. Det er heller ikke så ringe endda, at vi gerne må få en øl, når vi arbejder. Det er en del af hyggen. For vi skal også huske at have det sjovt sammen. Det bidrager alt sammen til den her særlige skralderånd, som gerne skal tiltrække nye frivillige. For vi har altid brug for – og elsker – arbejdsomme og ansvarsbevidste frivillige.”

Samskabelse som drivkraft

Hvad er det egentlig, der motiverer Uffe og Jakob, når fyraften kan være en diffus størrelse? Og hvorfor lægger de begge så mange timer i frivilligt arbejde, hvor kolde kontanter og firmabil ikke er en del af pakken?

Uffe sætter ord på det:

”Jeg kæmper for alt det, Skraldeholdet har skabt i fællesskab gennem rigtig mange år. Jeg sætter en ære i, at Smukfest forbliver smuk. Det er helt sikkert kernekraften i mit arbejde. Jeg er også bevidst om, at jeg som formand skal rekruttere nye frivillige gennem min måde at være leder. Ingen Skraldere, ingen ren festival. Jeg ved, at jeg sætter retningen både alene men også sammen med stedfortræderne.”

Jakob uddyber:

”Jeg elsker, at mennesker skaber noget sammen og har et stærkt fællesskab. Jeg vil også gerne holde fast i den oprindelige tanke: Vi gør en kæmpe forskel i frivillighedens tegn. Det er også dejligt, at bestyrelsen anerkender os for vores store arbejde. For det er hårdt arbejde. Det er der ingen tvivl om.”

 

Se kontaktoplysninger