/media/5892/foerste_bestyrelse.jpg
Foto: Anders Boll

Den allerførste bestyrelse samlet igen

1. juni 1980 stiftede fem unge mænd foreningen Skanderborg Festivalklub, og i weekenden mødtes de til at gensyn – der hvor det hele startede.

3. juni 2019

Smukfest kan i år fejre sit 40-års jubilæum, og det skyldes især de fem mænd på billedet her. Fra venstre: Henrik Ory, Jan Christensen, JP Andersen, Michael Jensen og Kim Søgaard. Når vi igen og igen snakker om, at det var fem unge mænd, der i 1980 stiftede Skanderborg Festivalklub, så er det nemlig de her fem unge mænd, vi taler om. Det var dem, der fik idéen til at holde et musikarrangement i Dyrehaven i Skanderborg, og det var dem, der sammen dannede Skanderborg Festivalklub og udgjorde den allerførste bestyrelse. 

I weekenden mødtes de fem så til et gensyn i Dyrehaven, nemlig den 1. juni – præcis 40 år efter, at de satte deres underskrift på vedtægtspapirene og dannede Skanderborg Festivalklub. Festivalklubben blev dannet med formålet om at være non-profit, og det har den været lige siden. I de første formålsparagraffer står der blandt andet, at formålet med foreningen er "at styrke musikalsk aktivitet, fortrinsvis i Skanderborg", og det lever foreningen også stadig op til den dag i dag. En del af overskuddet fra Smukfest går nemlig til at drive den lokale musikcafé, Walthers, hvor man året rundt kan komme billigt, hvis ikke gratis, til en lang række koncerter. Walthers er desuden også drevet af frivillige kræfter. 

I dag kalder vi den slags non-profit aktiviteter for Overskudsenergi, og det drejer sig blandt andet om vores helt egen Smukfonden, som senest i januar uddelte 500.000 til Hus Forbi. 

Her ser du formål og vedtægter for Skanderborg Festivalklub fra 1. juni 1980

Meget er sket siden dengang i 1980. Da var der omkring 600-1000 gæster, og i dag er Smukfest den 2. største festival i landet med omkring 53.000 mennesker inklusive de mere end 14.000 medhjælpere. Og det ville slet ikke have været muligt foruden disse fem mænd, som på trods af underskud de første par år, holdte fast i ambition om at skabe Danmarks Smukkeste Festival.

Vi skylder dem alle en stor tak for, at vi 2. weekend i august hvert år, kan feste under bøgetræerne til Smukfest.

Se kontaktoplysninger