/media/7044/header_genopfoersel.png

Genopførsel af
Smukfest 1980

Lørdag den 6. juli 2019 tog vi en tur tilbage til 1980 og oplevede, eller måske endda genoplevede, den første festival i Dyrehaven i Skanderborg.

I anledning af 40-års jubilæet genopførte vi i samarbejde med Oure Højskole den allerførste Smukfest nærmest præcis, som den var i 1980. Højskoleeleverne havde brugt omkring et halvt år på at forberede forestillingen, der bestod af både livemusik, teater og video. Bøgescenen lagde kulisse til forestillingen, hvor et banner nærmest identisk med originalen prydede toppen af scenen, som her i 2019 var en anelse mere professionel og tæt end pressening-scenen i 80. "Skanderborg Musikfestival 1980" stod der skrevet i rød/hvide farver på banneret, for sådan hed vi til at starte med. Publikum indtog lige så stille bænkene foran scenen med en Blå Thor eller Faxe Fad i hånden, præcis som man gjorde det i 1980. Det var i øvrigt første gang i 25 år, man kunne tage en tår af den lille buttede Faxe Fad, som til anledningen blev genoptrykt.

Oure Højskole indtog scenen forklædt som de bands, der var på plakaten til Skanderborg Musikfestival, og spillede de samme numre, som også var soundtracket til festen for knap 40 år siden. Det var ren nostalgi at høre de gamle 80'er sange – især for to helt særlige publikummer. Nemlig forsangeren og bassisten fra bandet Bocachio, som var blandt de syv optrædende bands til den første festival. De var meget glade for at være inviteret, og synes det både var rørende og surrealistisk at se nogle andre agere dem. Genial idé, godt påfund og ikke noget vi havde regnet med var blot nogle af ordene fra J.P. Krog og Peter Fenger, der så med fra publikumsrækkerne, da "Bocachio" fremførte deres numre på scenen. 

Forestillingen bestod udover musik og teater også af videoklip, der blev vist på storskærmene, der omringede Bøgescenen – endnu en opgradering siden 1980. Her delte nogle af de folk, der har været med fra starten sammen med nogle af dem, der stod på scenen dengang deres erindringer fra tiden.

Foran scenen var der et ekstra oplagt og entusiastisk publikum. Vi havde nemlig hyret frivillige fra Skanderborg Festivalklubs til at komme som statister til forestillingen, hvor deres opgave var at agere publikum anno 1980 med alt, hvad det indebærer. Der var godt gang i håret, farverige 80'er monderinger og dansetrinene blev der heller ikke sparet på. Ellers bestod publikummet af en god blandet landhandel. Byens borgere, festivalklubbens medhjælpere og alle andre, som havde lyst til at besøge eller genbesøge festivalen, som den så ud i sin allerførste årgang. Og nå ja, så var der da også nogle helt særlige gæster iblandt.

Efter forestillingen af Oure Højskole overlod de nemlig scenen til intet mindre end det garvede band TV2. Det var noget af en overraskelse for publikum og en glædelig en af slagsen, der blev taget imod med både jubelbrøl og fællessang. TV2 og Smukfests historie går næsten lige så langt tilbage som festivalen selv. TV2 var nemlig på plakaten allerede i 1981, da de debuterede med albummet "Fantastiske Toyota". 

Da klokken nærmede sig 20, var både forestilling og surprise-koncert ovre, og Dyrehaven lukkede så småt ned. De involverede i dagens arrangement fortsatte dog lidt endnu og fejrede en succesfuld dag med en velfortjent efterfest i Vores Bar.

TV2 Østjylland var på pletten til genopførslen, og du kan se deres nyhedsindslag fra dagen lige her, hvis du missede det den 6. juli. 

Se kontaktoplysninger